Høyfjellsklatreinstruktør
Endelig kan jeg kalle meg høyfjellsklatreinstruktør! For i sommer fullførte jeg Norges Fjellsportforum (NF) sin utdannelsesstige for Klatreinstruktør 1 Høyfjell. Det betyr at jeg kan holde klatrekurs i både høyfjell og lavland.
Jeg har de siste fem årene vært en ivrig klatrer, innen disiplinene sportsklatring, fjellklatring, isklatring og miks-/vinterklatring. Jeg klatrer også jevnlig innendørs. Min klatreinteresse har tatt meg til en hel rekke fjell og islagte fosser i Norge, samt høye fjell i alpene, Himalaya og Andesfjellene.
I løpet av disse fem årene har jeg opparbeidet meg mye erfaring, som jeg ønsker å videreformidle gjennom instruktørrollen.
Å bli godkjent klatreinstruktør gjennom NF har vært en lang, men artig reise. Det stilles store krav til eget aktivitetsnivå og kursene er lagt opp til at du har selv satt deg grundig inn i sporten og relevant litteratur. I tillegg til egeninnsats, så kreves det totalt 18 kursdager. Selv gjorde jeg prosessen over to år. I denne bloggposten gir jeg et innblikk i hva som skal til for å bli godkjent instruktør. Teksten er nyttig dersom du vurderer å bli klatreinstruktør eller bare ønsker å vite mer om kompetansekravene som stilles til instruktører i NF systemet.
Forhåndskunnskaper
Før du vurderer å bli klatreinstruktør, bør du naturligvis opparbeide deg solid erfaring og kunnskap om klatring. Det stilles minimumskrav til at du skal ha to års erfaring med høyt aktivitetsnivå på å lede flertaulengders ruter i ulike områder, samt at du skal med god margin kunne “on-sighte” grad 6- på utendørs sportsklatrefelt og grad 5 på naturlige sikrede ruter.
Aktivitetsnivået må dokumenteres, og jeg anbefaler å bruke Norges Fjellsportforum sin excel-mal til formålet.
Før du starter utdannelsen bør du reflektere over om du har tilstrekkelig kunnskap, formidlingsevne og driv til å fungere som instruktør.
Utdannelse
For å bli NF godkjent klatreinstruktør må man oppfylle kravene i Nasjonal Standard som er utarbeidet av Norsk Fjellsportforum. Under har jeg delt inn trinnene i en logisk rekkefølge, som til sammen danner grunnlaget som skal til for å søke om å bli godkjent Klatreinstruktør 1 Høyfjell.

Førstehjelpskurs
Når man til slutt skal sende inn all dokumentasjon for søknad om godkjenning som instruktør, så må man også dokumentere at man har deltatt på et førstehjelpskurs i løpet av de tre siste årene. Per dags dato er det ikke spesifisert hvilket kurs dette må være, utover at det skal være minimum tilsvarende Norsk Førstehjelpsråd sitt Norsk grunnkurs i førstehjelp. Fra og med neste år (2025) så vil trolig kravet spesifiseres til NF grunnkurs førstehjelp for friluftsliv. Dette er et 16 timers grunnkurs i førstehjelp myntet på personer som skal drive med veiledning/instruksjon innen friluftsliv.
Jeg anbefaler å starte med førstehjelpskurset. Det kan være nyttig å ta med seg denne kunnskapen inn i neste trinn, som er Kameratredningskurs. Dessuten er det kjedelig å utsette slik at man mangler førstehjelpskurs når alle andre trinn er utført. Få det unnagjort! 🙂
Etter endt kurs må du ta vare på kursbeviset, for det trenger du senere.
Varighet: 2-3 dager
Pris: typisk 3500-4500kr per deltaker
Kameratredningskurs
Dette kurset var for meg det nyttigste av samtlige, og et kurs jeg anbefaler til alle som klatrer utendørs uavhengig om de ønsker å bli instruktør eller ei. Å praktisere redning i ulike scenarioer og øve på metoder for redning, kan være livreddende dersom du en dag kommer utfor en ulykke. Selv har jeg vært i tre redningssituasjoner, med tre ulike utfall; dødsfall, alvorlig personskade og en som slapp unna med skrekken. I førstnevnte ankom jeg for sent og personen var allerede død, mens i de to andre situasjonene har jeg påvirket utfallet positivt. Et kameratredningskurs vil gi deg grunnleggende kunnskap for en rekke høyaktuelle redningsmetoder.
Et kameratredningskurs består av 16 kurstimer og gjennomføres typisk over to dager. Det er vanlig å dele opp kurset slik at den første dagen fokuserer på metoder og praktisering av enkeltmetoder isolert sett, mens den andre dagen går til å praktisere mer komplekse redningsituasjoner der man kombinerer flere av metodene man lærte dagen før.

På et kameratredningskurs praktiserer man blant annet
- Avbinding av taubrems og frigjøring fra standplass
- Firing av skadet
- Heising av skadet, med og uten taljesystemer
- Klemknutegang
- Balanserapell
- Rapell forbi knute
- Rapell med skadd person
- Lastoverføring med Mariners knute
- Redning på travers
- Redning på ulike scenarioer der man kombinerer flere av metodene man har lært
Etter endt kurs blir du tilsendt et kursbevis som du må ta vare på.
Varighet: 2 dager
Pris: typisk 3500-4000kr per deltaker
Forhåndsgodkjenning metodekurs
Etter at man har gjennomført kameratredningskurs, kan man søke om forhåndsgodkjenning for metodekurs via brattkompetanse.no. Dette er man nødt til å gjøre før man kan melde seg opp til metodekurs. Kravene for godkjenning er blant annet:
- Gjennomført kameratredningskurs
- Minimum 2 års erfaring med høyt aktivitetsnivå på å lede flertaulengders ruter i ulike områder.
- Kunne lede minimum grad 6- på utendørs sportsklatrefelt med god margin, på ruter man ikke tidligere har klatret.
- Kunne lede minimum grad 5 med god margin på naturlige sikrede ruter man ikke tidligere har klatret.
Når man har fått forhåndsgodkjenning for metodekurs, kan man melde seg opp.
Varighet: Online søknadsskjema
Pris: 300kr i administrasjonsgebyr
Metodekurs
Metodekurset fokuserer på Norsk Fjellsportforum sitt metodesett for flertaulengders klatring på naturlige sikringer, samt bygger på det man har lært på kameratredningskurs. Kurset forutsetter at deltakerne har minimum to års erfaring, samt krav til klatreferdigheter, og er lagt opp deretter. Som deltaker bør man ha satt seg godt inn i metodesettet, og forholde seg til de metodene som er beskrevet der.
Kurset går over fire dager hvor man kombinerer det å praktisere metodene selv, det å instruere andre, praktisere kameratredning, samt drøfting og diskusjoner om bruk av metoder og deres begrensninger.



Etter endt metodekurs får man tilsendt en vurdering, som du naturligvis må ta vare på.
Varighet: 4 dager
Pris: typisk 7000-8000kr per deltaker
Assistentpraksis
Man må gjennomføre 6 dager med assistentpraksis gjennom en NF godkjent aktør. Alle dagene skal være på utendørs klatrefjell. Minst 4 av dagene skal være i høyfjellet.
Som assistent anbefaler jeg å møte forberedt og ta aktiv del i undervisningen. På den måten får du økt læringsutbytte og vil være bedre rustet for å holde egne kurs senere. Dessuten vil du få tilsendt skriftlig vurderingsskjema for praksisdagene, hvor du naturligvis ønsker å ha demonstrert at du både har de tekniske ferdighetene som kreves, men også at du er god til å formidle i instruktørrollen.



Det er vanlig at man som assistent ikke betaler for kursene man deltar på, men at man selv står for kost og losji.
Husk å ta vare på vurderingsskjemaene du får tilsendt etter endt praksis.
Varighet: 6 dager
Pris: typisk kost og losji
Veilederkurs
Det siste kurset i rekken for å bli Klatreinstruktør 1 Høyfjell er Veilederkurs. Dette kurset fokuserer på rollen som instruktør. Man drøfter og diskuterer rollen som instruktør og hvilket ansvar det innebærer, samt bygger videre på alt det du har lært på kameratredningskurs og metodekurs.
Kurset varer i fire dager og er mer oppgavebasert enn de tidligere kursene. Her skal du demonstrere at du evner å formidle alt det du har lært. Det er å anse som en eksamen hvor du skal demonstrere kunnskap og ferdigheter innen klatreteknikk, sikkerhet, sikringsarbeid og formidling. Her vil dere typisk få i oppgave å lede flere “ukjente” klatreruter i høyfjellet på ca grad 5, hvor din inndelte gruppe sammen skal stå for hele gjennomføringen av turen. Det vil si alt fra å planlegge hva dere pakker i sekken, anmarsj, finne innsteget og gjennomføre turen på en trygg og sikker måte. Kursholderne blir gjerne med i klatrelagene, men tar en mer passiv rolle der hensikten er å vurdere deltakerne.



Etter endt veilederkurs blir du tilsendt en vurdering innen temaene sikkerhet, egenferdighet, formidlingsevne og lederegenskaper. Du vil også bli vurdert til bestått eller ikke bestått.
Varighet: 4 dager
Pris: typisk 7000-8000kr per deltaker
Søknad
Etter at alle trinnene over er gjennomført, så kan du sende inn søknad for godkjenning som klatreinstruktør. Dette gjøres via brattkompetanse.no.
Du må laste opp følgende dokumentasjon:
- Turdagbok
- Kursbevis førstehjelpskurs
- Kursbevis kameratredningskurs
- Vurderingsskjema metodekurs
- Vurderingsskjemaer assistentpraksis
- Vurderingsskjema veilederkurs
Når du er godkjent, så vil du bli lagt til i kompetansedatabasen som godkjent instruktør.
Varighet: Online søknadsskjema
Pris: 350kr i administrasjonsgebyr
Hva nå?
Som Klatreinstruktør 1 Høyfjell kan man være instruktør på kameratredningskurs og klatrekurs i både lavland og i høyfjellet, både sportsklatring og naturlig sikret klatring over flere taulengder. Begrensningen ligger i at du ikke kan utdanne andre instruktører (f.eks holde Metodekurs og Veilederkurs). For å gjøre det kreves nivå 2.
Godkjenningen varer i fem år. Når godkjennelsen utløper kan du søke om resertifisering. Resertifisering krever at du fortsatt kan dokumentere kravene til forhåndsgodkjenning metodekurs, at du har jobbet som instruktør i minst 10 dager i høyfjellet og at du kan dokumentere et aktivitetsnivå på minimum 25 dager og minst 50 taulengder i perioden. Alternativt kan du ta veilederkurset på nytt (eksamen) eller delta på metodeseminar klatring.