Treningsåret 2023

Beregnet lesetid

Kategori

Treningsåret 2023

2023 er nå historie og det er dags for å oppsummere fjorårets innsats! Det ble et innholdsrikt år med både oppturer og nedturer. Jeg fikk dilla på å løpe i fjellet, jeg tørket støvet av sykkelen og jeg dro på ekspedisjon i Himalaya. Ble jeg sprekere? Ja! Nådde jeg mine mål? Njaa?! Var det verdt det? Så absolutt!

2023 oppsummert!

La oss starte med noen harde fakta!

Jeg logget 700 timer fordelt på 420 aktiviteter. Det sier jeg meg godt fornøyd med! Jeg er jo tross alt tobarnsfar og har en tidvis krevende jobb. Hverdagen er hektisk. Så 700 timer, eller 13.5 timer per uke, får stå til godkjent.

Treningsmengden per måned var generelt ganske jevn, med to unntak; i mai ble det mange timer fordi jeg var på en ekspedisjon i Himalaya og i november ble det få timer fordi jeg ga kroppen ro til å helbrede en skade.

De 700 timene består av en rekke ulike aktiviter. De største bolkene er; Klatring, sykling, løping og fjellrangling.

Klatring

214 timer klatring fordeler seg på isklatring, miksklatring, tradisjonell fjellklatring, utendørs sportsklatring, deep water solo klatring, innendørs buldring og -sportsklatring. De fleste stilarter!

Av klatre relaterte høydepunkter i 2023 vil jeg nevne:

En god blanding av ulike opplevelser! Fra sommer til vinter, og fra havnivå til høye 6000 metere.

Hva gjelder utvikling av ferdigheter, så ble jeg en mer solid fjellklatrer – spesielt i vintersesongen som bød på is- og miksklatring. Som sportsklatrer hadde jeg høyere ambisjoner enn jeg hva jeg klarte å oppnå, men også her tok jeg noen steg. Alt i alt så har jeg utviklet meg i positiv retning og fått enda ett års erfaring i beltet.

Sykling

Som avdanket terrengsyklist som satset aktivt for 10-ish år siden, så trodde jeg aldri at sykling skulle bli så moro igjen! Da jeg la opp satsingen på sykkel var jeg temmelig lei. Mange år og utallige timer var lagt ned i en drøm, som jeg til slutt ga opp. Syklene mine ble stående ubrukt og samlet støv de neste årene.

Men så falt jeg for fristelsen og kjøpte inn et nytt treningsverktøy – en ganske bøs landeveisykkel. Tanken var å bruke den som alternativ trening til det å løpe. Den ble fort mitt prefererte fremkomstmiddel. Jeg kunne jo trene istedenfor å kaste bort verdifull tid ved å sitte på ræva i en bil. Til og fra jobb, til konfirmasjon, til og fra ledersamling i Moss, når jeg skulle på besøk til familie, fra ferieopphold på Nøtterøy til jobb, fra hytta i Hemsedal og hjem. Timesvis med bilkjøring ble byttet ut med tusenvis av kilometer på sykkelen. For en life hack!

Av høydepunkter på sykkelsetet, vil jeg trekke frem flere nydelige økter i Spania i høst, samt årets lengste sykkeløkt som strakk seg fra Hemsedal til Asker (225km).

Løping

2023 ble året da jeg oppdaget ultraløping og fjelløping. Løping har alltid vært endel av treningsopplegget mitt, men da i form av korte økter som strekker seg fra 8-15km. Gjerne i nærmarka eller langs veien. Jeg har tidligere slitt med både knær og ankler, så det å løpe ultramaratondistanser virket fjernt. Tidlig på året stilte jeg meg selv spørsmålet om det virkelig var sånn at kroppen min ikke var “skapt” for langdistanseløping, eller om det bare var en dårlig unnskyldning for at jeg var for svak?

Kroppen er et fantastisk maskineri! Gjennom gradvis øking av volum og belastning, ble kroppen raskt herdet til å løpe lenger. Det som en gang føltes langt (15km), var plutselig bare oppvarmingen å regne. Jeg ble rett og slett bitt av løpebasillen!

Det som appellerer med løping er at jeg kombinere min kjærlighet til fjellet med fysisk aktivitet av høyere intensitet. Nye muligheter åpner seg når jeg effektivt kan bevege meg over lengre distanser. Enda mer gledelig, er at kona ble like hekta. Sti og fjelløping har blitt en felles interesse som vi begge finner mye glede i.

Det ble mye løping på våren og sommeren. Av høydepunkter kan jeg nevne:

  • Birkeberinerløpet (21km)
  • Dynafit Hardangerjökulen 34K
  • Stranda Fjord Trail Race (48K)
  • Mange nydelige løpeturer over fjellrygger i Jotunheimen
  • Lange løpeturer i Vassfaret og Hemsedal

Mye ville ha mer, og dessverre er hodet mitt sterkere enn kroppen min. Jeg løp Stranda Fjord Trail Race, som er en heftig 48 kilometer lang ultra i røft vestlandsterreng. Her løp jeg opp og ned bratte fjell, og besteg nesten 4000 høydemeter. Aldri hadde jeg løpt så langt, så lenge og så mange høydemeter på én økt. Selve gjennomføringen gikk fint og jeg følte meg pigg like etter. Men jeg var irritert på meg selv for at jeg løp saktere enn andre i de bratte og tekniske nedoverbakkene. Jeg tok igjen folk oppover, men tapte tilsvarende i nedoverbakkene.
Knappe 3-4 dager etter løpet la jeg ut på en løpetur i nærmarka og kom over en bratt sti. Dum som jeg var, ville jeg prøve å løpe fortere nedover. Jeg satt jeg fart utfor og danset meg nedover i høy fart… helt til det smalt i venstre beinet! Stikkende smerter i Popliteus satt en stopper for resten av løpesesongen. Det var en idiotisk avgjørelse å løpe hardt nedover på teknisk sti så kort tid etter Stranda Fjord Trail Race. Man lærer så lenge man lever, sies det.

Fjellrangling

Fjellrangling er fantastisk moro. Denne kategorien faller midt mellom klatring og fjelløping, og omfatter fjellturer i bratt terreng og langs spisse fjellrygger. Slakt og trygt nok til at jeg ikke kaller det klatring, men gjerne med innslag av eksponerte partier som krever tau og sikring.

Av høydepunkter kan jeg nevne

Slike turer har en annen ro over seg enn klatring og løping i fjellet. Her har man god tid til å bare være i naturen. Lange, rolige dager i nydelig natur.

0 0 Stemmer
Artikkel score
Abonner
Gi beskjed ved
guest
0 Kommentarer
Tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer

Les mer

Artikler

0
Jeg vil gjerne høre fra deg!x
()
x